Ingatlanforgalmazókat vizsgál az ügyészség Zalában

Ingatlanforgalmazók általános szerződési feltételeinek szabályszerűségét vizsgálja a Zala Megyei Főügyészség, amely egy ingatlanközvetítő ellen pert is indított.
Pirger Csaba elmondta: az ingatlanforgalmazó vállalkozások által használt szerződési formulákat vizsgálja általános ellenőrzési tevékenysége keretében a főügyészség magán- és közigazgatási jogi szakága. Arra kíváncsiak, hogy a konkrét szerződési ajánlatok megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak, például a cégek nem élnek-e vissza erőfölényükkel, nem tartalmaznak-e egyoldalú előnyöket a forgalmazók számára az adott szerződések.

A szóvivő hozzátette: nem egyedi ügyekben indított, célzott vizsgálatot folytat a vádhatóság, hanem általános feladatkörében vizsgálódik, mint ahogy ez korábban például autókereskedések esetében is történt.

Ha a jelenlegi, ingatlanforgalmazókkal kapcsolatos vizsgálatok során olyan szerződési feltételekkel találkoznak, amelyek ellentétesek a jogszabályokkal, a főügyészség pert indít az adott társaság ellen. Eddig egy cég esetében nyújtott be bírósági keresetet a Zala Megyei Főügyészség - közölte az ügyészség szóvivője.

Beznicza Árpád, a Zala Megyei Bíróság szóvivője az MTI-nek elmondta: polgári peres ügyként hétfőn indult bírósági eljárás egy zalaegerszegi székhelyű ingatlanközvetítő vállalkozás tevékenységével összefüggésben. A felperes Zala Megyei Főügyészség az általános szerződési feltételekben foglalt, több pontra vonatkozó szabálytalanság miatt kezdeményezte a szerződés érvénytelenségének megállapítását.
Forrás: MTI

 

hirdetés

webbusiness.hu