Folytatódó fellendülés a londoni iroda-bérbeadások piacán

London kulcsfontosságú irodapiacai, a West End, a City valamint a Docklands az elmúlt három hónapban ismét jelentős fellendülést mutattak, főként azoknak a cégeknek köszönhetően, amelyek a viszonylag alacsony bérleti díjakat és a jelentősen csökkenő prémium kínálat előnyeit kihasználva gyorsan cselekedtek
A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó kedden közölt adatai szerint az első negyedévben 288 ezer négyzetméter irodaterület kiadásáról kötöttek szerződést Közép-Londonban, ami 2008 utolsó negyedéve óta mért legmagasabb adat, 330 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakánál. Ez az 1998-óta legjobbnak bizonyuló évkezdet újabb, a városképet meghatározó irodaházak kialakítására ösztönözheti a fejlesztőket, habár a tőke megteremtéséhez számos előbérleti szerződés szükséges.

A Cityben és Docklandsben több mint 195 ezer négyzetméternyi területet adtak ki az első három hónapban, ami ötszörös javulás 2009 első negyedévéhez képest, és 16 százalékos emelkedés a 2009 utolsó negyedéve óta. Ez az eredmény jóval a tízéves átlag (139,3 ezer négyzetméter) fölött van és nagyságrendileg olyan, mintha négy, a nevezetes Uborka irodaházzal azonos méretű épület kelt volna el a piacon. A jelentősebb ügyletek közé tartozik a Blackrock szerződése a Drapers Gardensben, illetve a Macquarie szerződése a British Land\'s Ropemaker-rel.

A kereslet ösztönzést adott a fejlesztőknek a Cityben, mivel a prémium kategóriás irodaházak bérleti díjai 13,6 százalékkal emelkedtek az elmúlt negyedévben, így most 543 font/év/négyzetméteren állnak - utoljára 2008 utolsó negyedévében voltak ilyen szinten. A kiadható területek mennyisége 2009 első negyedévéhez hasonlóan 1,115 millió négyzetméter, ami azonban 7 százalékos visszaesést mutat a 2009 utolsó negyedévéhez képest. A kihasználatlansági mutató a City és Docklands városrészekben 8,25 százalékról 7,7 százalékra esett vissza.

A West Enden szintén 90,4 ezer négyzetméter irodaterületet adtak ki, s ez 216 százalékos javulás 2009 első negyedévéhez viszonyítva (28,5 ezer négyzetméter). A hónap végi jelentősebb ügyletek, úgymint a British Land tranzakciója az Aegisszel (10,9 ezer négyzetméter) illetve Gazprom-mal (8,3 ezer négyzetméter) a Regent\'s Palace-ban, hozzásegítették a piacot a 2007 utolsó negyedéve óta mért legmagasabb negyedév-zárásához. A West Enden a foglaltsági szintek az elmúlt egymást követő két negyedévben a hosszú távú negyedéves átlag felett zártak, ami a válságból való kilábalásra utal.

Az elsődleges irodabérleti díjak 815 font/év/négyzetméterről 869 font/év/négyzetméterre, 6 százalékkal emelkedtek a negyedév során London legdrágább mayfairi és St James-i ingatlanpiacain. Legutóbb 12 hónappal ezelőtt volt 869 font, és mostanra emelkedett ismét 9 százalékot a zuhanás után. Ezt a bérleti díj növekedést is növekvő kereslet követte, leginkább a pénzügyi szektor részéről. Jelenleg több, mint 92,9 ezer négyzetméter irodaterületet kínálnak értékesítésre a West Endben, ahol az irodakínálat mértéke 2007 harmadik negyedéve óta most éri el először a 90 ezret. Ez az érték magában foglal 58,8 ezer négyzetméter irodakeresletet a pénzügyi szektor részéről.
Forrás: MTI

 

hirdetés

webbusiness.hu