Haldokló belvárosi ingatlanpiac

Kidurrant a válság előtti ingatlan lufi a Belvárosban – ma már az eladó lakások egy része a legjobb utcákat is beleértve 20 és 30 millió forint között elérhető, a százmilliókért kínált luxuslakások pedig alig-alig tudnak vevőre találni. Költözni egyelőre viszonylag kevesen akarnak. Mi történt a Belvárosban?
Noha a piaci elemzők szerint Magyarország ingatlanpiacának – szemben az ír vagy a spanyol példával – az volt az egyik szerencséje, hogy a válság kitörése előtt nem fújódott fel akkorára az árlufi, mint Nyugat-Európában, azért Budapesten is jócskán akadtak túlértékelt kerületek, vagy területek. Ezek egyik éllovasa volt a budapesti belváros, ahol az ingatlanpiac felfutása idején halandó embernek eszébe sem jutott vásárolni, látva a 450-500.000 forintos, vagy még magasabb négyzetméterárakat.

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része (kétharmada) is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a pszentesi@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-37-74-es számon!

Noha pusztán a kínálati oldalt nézve az átlagos négyzetméterár még mindig 450.000 forint körül van, az eladó lakások összetétele már átalakult. Jó 30-40%-az új gazdára váró ingatlanoknak már 350.000 forint alatti négyzetméteráron is elérhető, akár a Parlament közvetlen közelében is – mára már ez a kerület is megfizethetővé vált az átlagember számára. A piacon lévő néhány, hétszámjegyű négyzetméterárral rendelkező ingatlan persze felfelé húzza az átlagot, de több megkérdezett ingatlaniroda is egyetértett abban, hogy a kerület árszínvonala és fénye az utóbbi időben egy kicsit megkopott.

Mindez egyrészt köszönhető az általános ingatlanpiaci helyzetnek – kevés a vevő, nehezebb hitelhez jutni, az emberek az elmúlt 2.5 év alatt átélt események hatására nehezebben vállalnak adósságot, másrészt azonban egyre inkább meglátszik a Belvároson az utóbbi évek folyamatos kiköltözési hulláma. Az 1990-es évek elejéhez képest a lakosság száma jelentősen csökkent, a kerület egyes részeiben hétköznap 18 óra után szinte senki nincs az utcán – különösen igaz ez a Banknegyed környékére, ahol egyre több lakást foglalnak el irodák, üzleti vállalkozások. A Kálvin tér felé eső rész, illetve a Váci utca környéke persze továbbra is forgalmas – ám az árak már ott sem csillagászatiak.


Várják a külföldieket – hiába

Nagy csapás volt ugyanis a kerületnek a külföldi vevők és bérlők 2008 őszi pánikszerű távozása – mivel ezt az \"exkluzívnak\" gondolt piacot jórészt ők, illetve az üzleti vállalkozások tartották életben. Nem véletlen, hogy ma már az Akadémia utcában, néhány lépésre a Parlamenttől 70.000 forint környékén 1.5 szobás berendezett lakást lehet bérelni, de nem feltétlenül kell hatszámjegyű bérleti díjakra gondolni a Váci utca egyes részeiben sem.

Gondot okoz az is, hogy egyre kisebb a forgalom a kerület bizonyos részeiben (megint csak a Banknegyed és környéke), a horribilis parkolási díjak miatt – így a legtöbben a kerületből csak a metróállomás és az iroda közötti útvonalat ismerik. Az egész hónapra munkaidőben bérelhető parkolóhelyek ára 60.000 forinttól kezdődik, és néhol 100.000 forint feletti összeget kérnek el – így aki csak lehet máshol parkol, így máshol végzi el vásárlási teendőit is.



Eladó ingatlanok országszerte

A lakásárak 10 millió forintnál indulnak – ennyiért a legkisebb, földszinti, belső udvari ingatlanokat kínálják, 15-18 millió között már némi kompromisszummal válogatni is lehet, az igazi kínálat 20 és 40 millió forint között található – ilyenkor már beleférhet az árba egy budai/Duna parti panoráma is. Íme néhány példa: a Széchenyi utcában 39 négyzetméteres ingatlant 14 millió forintért kínálnak (a földszinten), az Aranykéz utcában 26 négyzetméter közel 15 millió forintért vásárolható meg, de van esély ebben az árkategóriában a Váci utcában is: 16 millió forintért 37 négyzetmétert vehetünk birtokunkba. Természetesen ezekért az árakért érdemes felkészülni a körfolyosóra, valamint arra, hogy maga a ház nem feltétlenül van a legjobb állapotban.

A 20 millió forintos határ felé közeledve még mindig lehet válogatni, a Szent István körúton 58 m2-es ingatlant kínálnak néhány forinttal olcsóbban, de ugyanennyiért az Erzsébet térre vagy a Hercegprímás utcába is beköltözhetünk 49 négyzetméterre.



100 milliója van? Nem probléma!

Luxus illetve presztízs kategóriában az V. kerületben bőven találunk lakásokat – azonban a Duna melletti, a folyóra való kilátással rendelkező ingatlanokért is bőven kérhetnek a tulajdonosok 100 millió forintnál is többet. Pont ennyiért kínálnak egy 140 négyzetmétere, Parlamentre panorámás lakást – akinek azonban még ennél is több van a tárcájában, legokosabb, ha mindjárt ezt a potom 600 millió forintért kínált \"egyedi lehetőséget\" választja.
Forrás: mfor.hu

 

hirdetés

webbusiness.hu