Bács-Kiskun megye, Ladánybene
 

Ingatlan adatai
Irányár: 50 000 000 Ft
Típus: ház
Kategória: eladó
Alapterület: 250 m2
Állapota: felújított
Építés éve: -
Fűtés: egyéb
Felszereltség: -
Szobák száma: 4
Szintek száma: -
Telekterület: 6 219 m2
Kert mérete: -
Erkély mérete: -
Parkolás: -
Kilátás: -
Egyéb extrák:  
riasztó, étkező, saját parkoló, panoráma, kocsibeálló, terasz, pince, parkettás, kert, egyedi fűtés, összközműves, tégla
Részletes leírás
Eladó kúria Ladánybenén! A 250 nm alapterületű Barcsay kúria, a hozzá tartozó 6219 nm-es birtokkal eladó. A kúria az 1840-es évek környékén épült, utoljára 2005-ös befejezéssel esett át nagy felújításon. A birtok nagy részén jelenleg fenyőerdő található. A kúria máig megőrizte eredeti stílusát, hangulatát, arculatát. Rendkívüli élményt kínáló természeti kincsek közepén helyezkedik el, a Kiskunsági nemzeti park, árvalányhaj mező, több sasfészek. A kúria 4 szobából, előszobából, konyhából, fürdőből, pincéből áll. A padlástér beépíthető. Az udvaron fúrt kút található.

Elhelyezkedése:
Az M5-ös autópályától 20 km-re fekszik.
Budapest 60 km-re, Kecskemét 30 km-re van.
A kúria 500 méterre van a kövesúttól. Az út és az épület közötti szakasz kiválóan járható, még télen is.

Története:
A kúria az 1840-es évek környékén épült, építőjének kiléte még ismeretlen, ez irányban jelenleg kutatás folyik. Első ismert tulajdonosát Simon bárónak hívták, aki az épület körüli birtokon meghonosította a szőlőművelést. Kártyán nyerte el tőle bizonyos Barcsay Andor báró, erdélyi származású ügyvéd. Ő szintén a szőlészetet folytatta a területen, amit tovább is fejlesztett.

1912-ben a kúrián nagyszabású felújításokat hajtottak végre, melynek keretében megépült mellette a Szent Mihály emlékhely. A kúria védőszentje a harcosok és az igazság védelmezője Szent Mihály arkangyal, aki a néphagyomány szerint a mennybe kíséri a holtakat.

Az 1949-es Kommunista hatalomátvételt követően a család külföldre emigrált. Az 1950-es években a szőlészetet felszámolva vörös-, és fekete fenyővel telepítették be a birtokot. A szocializmus idején a kúria három családnak adott otthont. Mígnem eladták egy pesti hölgynek, tőle Tobi Gyuláné vásárolta meg.

Jelenlegi tulajdonosához 2002-ben került az ingatlan. Még ugyanebben az évben megkezdődött az épület felújítása, amely 2005-re teljesen befejeződött.

A felújítás során nagy hangsúlyt kapott, hogy a kúria megtartsa eredeti arculatát, jellegzetességei kidomborodjanak. Belső elosztása ugyan az, mint ahogy az 1840-es években megépült. Gipsz díszítései a térségben egyedülállóak.

Szórakozási lehetőségek a környéken:
Nagyszerű szórakozási lehetőséget nyújt a térség számos lovas tanyája. A közelben található a Vörös Kastély, mely amellett hogy látványosság, konferenciák megrendezésére és különböző rendezvények lebonyolítására is alkalmas. Ladánybenén horgászati lehetőség is fellelhető.

Természeti és kulturális értékek:
Az ingatlantól néhány km-re található a Kiskunsági nemzeti park, melynek természeti értékei egyedülállóak Európában. A kúriától 150 m-re árvalányhaj mező van, amely virágzáskor felejthetetlen látványt nyújt. Egyedülálló természeti érték az épületet körülvevő 300 m sugarú körben található több sasfészek is. A fiókák első szárnypróbálgatásai minden évben megfigyelhetőek, akár egy karosszékből is a teraszon. Néhány km-re van a falumúzeum, ettől nem messze pedig a benei romtemplom. Ladánybene jász alapítású falu, melyben még ma is sok család őrzi jász identitását, habár igen messze esik a jászságtól. A falu körüli tanyavilág igen sok mindent megőrzött a régi világból, ami a ma emberének már kuriózum.
Hirdető adatai
Hirdető neve: M M House Ingatlan
Kapcsolattartó: -
Hirdető telefonszáma: 06204357677
Honlap: -